The Best Streaming Software!
VIVO Rent A Car - Your car rental
Върни се   Digital TV Forums - БЪЛГАРСКИЯТ ФОРУМ ЗА ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ > ДЪРА-БЪРА > Дъра-Бъра

Дъра-Бъра Тук се обсъжда всичко което не е свързано с цифровата телевизия

Отговори
 
Контрол над темата Начин на разглеждане
  #1  
Стар 31-12-2012
Аватара на DON Джолан
DON Джолан DON Джолан не е на линия
благороден спамер
 

Дата на присъединяване: Jun 2009
Местоположение: Службата за въртенето на Земята
Мнения: 1,099
Благодари: 70
Получил благодарност:
267 пъти в 163 поста
Сваляния: 7
Ъплоуди: 1
По подразбиране Рецепти за домашно вино

Моля тези, които си правят домашно вино да споделят своите рецепти.
Следващата година ще си купя един бидон (или дървено буренце?) и съм мераклия и аз да си направя домашно винце. Но ми трябва технологията на най-пивкото вино.
Отговори с цитат
  #2  
Стар 31-12-2012
ko2000 ko2000 не е на линия
супер форумец
 

Дата на присъединяване: Oct 2008
Мнения: 275
Благодари: 69
Получил благодарност:
18 пъти в 13 поста
Сваляния: 39
Ъплоуди: 0
По подразбиране

Ще ти трябват повече неща, но най-важното е да ти се занимава
__________________
IPbox 900 HD Vu+ Ultimo 4K Triax TD 110 Samsung LCD 40 F86
Отговори с цитат
  #3  
Стар 31-12-2012
Аватара на Wanderer
Wanderer Wanderer не е на линия
Norway
 

Дата на присъединяване: Jan 2012
Местоположение: Norway
Мнения: 1,443
Благодари: 367
Получил благодарност:
793 пъти в 365 поста
Сваляния: 59
Ъплоуди: 2
По подразбиране

Хубаво червено грозде - каберне или мерло, или микс. (Вино от бяло грозде нема ). Захарен градус мин. 22 захарни градуса до 25. Ако е по-ниско се добавя по кило захар на всеки 100кила ГОТОВ материал. Ако е повече от 25° се долива вода по същата схема. Рони се, машинно или ръчно и се смила, машинно или ръчно. Чепките не участват - изхвърлят се. Внасят танин и други кисели вещества. Смляното грозде са поставя в бъчва (може и бидон, но бъчвата е за предпочитане) така, че количеството на материала да не бъде повече от 4/5 от общия обем на съда. Оставя се на умерена температура (около 18°С) - мазе е идеалният вариант, отворено!(бъчвата де, не мазето) и се следи ферментацията - тук ми е доста трудно да го обясня - най-добре за тази процедура да викнеш някой с опит, да каже кога съда трябва да се запечати, което е и следващата, финална фаза. От тук на сетне, около 40 дни чакаш - зависи от температура, съд, качество на материал и т.н. Това е приблизителен срок. По желание можеш да добавиш серниста киселина (или нещо такова беше - питай в земеделските аптеки) за стабилизиране на виното, но чак след като е готово. Има още един тънък момент, за който поне първия път ще ти трябва помощ - има определен срок, в който виното може да стои в бъчвата. След него се преточва в стъклени (никога пластамсови) шишета, добавя сее вода и малко захар (ако е нужно) в съда и се оставя за ракия.
Много важно - ако бъчвата е стара, задължително се запарва и измива с дървесна сода и гореща вода, като при необходимост процедурата се повтаря. Ако бъчвата е недобре измита, виното ще вкисне. Моят опит е около 15 годишен и смея да твърдя, че правя едно от най-хубавите вина в Пиринският край. Правех, че тук домашният алкохол е забранен със закон
Успех.
__________________
ET6000HD, VU Plus Duo2, Mut@nat HD51 - 0.8W, 5E, 9E, 13E, 16E, 19E, 23E, 28E, 39Е

Последно редактирано от Wanderer : 31-12-2012 на 21:16
Отговори с цитат
Следните потребители БЛАГОДАРЯТ на Wanderer за този полезен пост :
DON Джолан (31-12-2012)
  #4  
Стар 31-12-2012
Пламен Тачев Пламен Тачев не е на линия
обикновен потребител
 

Дата на присъединяване: Sep 2012
Местоположение: Варна
Мнения: 1,424
Благодари: 1,565
Получил благодарност:
961 пъти в 433 поста
Сваляния: 4
Ъплоуди: 1
По подразбиране

Подкрепям първото важно правило, чувал съм го от всеки, който е правил вино - абсолютна чистота на всичко. Мръсна работа изглежда, но чистотата е ключова за хубавото вино. И да - само в буренца и после в стъкло, никакви пластмаси на никой етап.
Отговори с цитат
  #5  
Стар 31-12-2012
ko2000 ko2000 не е на линия
супер форумец
 

Дата на присъединяване: Oct 2008
Мнения: 275
Благодари: 69
Получил благодарност:
18 пъти в 13 поста
Сваляния: 39
Ъплоуди: 0
По подразбиране

Цитирай:
Първоначално написано от Пламен Тачев Вижте мненията
Подкрепям първото важно правило, чувал съм го от всеки, който е правил вино - абсолютна чистота на всичко. Мръсна работа изглежда, но чистотата е ключова за хубавото вино. И да - само в буренца и после в стъкло, никакви пластмаси на никой етап.
Знаеш ли колко струва едно ново дъбово буре? А ако искаш качество се използва 2-3 години, максимум
Има прекрасни иноксови съдове за всякакви количества.
__________________
IPbox 900 HD Vu+ Ultimo 4K Triax TD 110 Samsung LCD 40 F86

Последно редактирано от ko2000 : 31-12-2012 на 21:18
Отговори с цитат
  #6  
Стар 31-12-2012
Аватара на Wanderer
Wanderer Wanderer не е на линия
Norway
 

Дата на присъединяване: Jan 2012
Местоположение: Norway
Мнения: 1,443
Благодари: 367
Получил благодарност:
793 пъти в 365 поста
Сваляния: 59
Ъплоуди: 2
По подразбиране

Цитирай:
Първоначално написано от ko2000 Вижте мненията
Знаеш ли колко струва едно ново дъбово буре? А ако искаш качество се използва 2-3 години, максимум
Има прекрасни иноксови съдове за всякакви количества.
Най-старата ми бъчва беше 5 годишна. Миналата година я нацепих за печката. Какво вино ставаше в нея, идея си нямаш. Мина и времето обаче. Съсипа ми една реколта и айде - у печката. Иноксовите съдове са чудесна алтернатива на пластмасата, не и на класическото дъбово буре
__________________
ET6000HD, VU Plus Duo2, Mut@nat HD51 - 0.8W, 5E, 9E, 13E, 16E, 19E, 23E, 28E, 39Е
Отговори с цитат
  #7  
Стар 31-12-2012
ko2000 ko2000 не е на линия
супер форумец
 

Дата на присъединяване: Oct 2008
Мнения: 275
Благодари: 69
Получил благодарност:
18 пъти в 13 поста
Сваляния: 39
Ъплоуди: 0
По подразбиране

Цитирай:
Първоначално написано от Dei Irati Вижте мненията
Най-старата ми бъчва беше 5 годишна. Миналата година я нацепих за печката. Какво вино ставаше в нея, идея си нямаш. Мина и времето обаче. Съсипа ми една реколта и айде - у печката. Иноксовите съдове са чудесна алтернатива на пластмасата, не и на класическото дъбово буре
За зреене на виното да, но може да се използва и дървесен чипс с друг съд, като по-евтина алтернатива. Тази година взех и сложих един френски. Продава се в по-големите вериги.
__________________
IPbox 900 HD Vu+ Ultimo 4K Triax TD 110 Samsung LCD 40 F86
Отговори с цитат
  #8  
Стар 31-12-2012
Аватара на Wanderer
Wanderer Wanderer не е на линия
Norway
 

Дата на присъединяване: Jan 2012
Местоположение: Norway
Мнения: 1,443
Благодари: 367
Получил благодарност:
793 пъти в 365 поста
Сваляния: 59
Ъплоуди: 2
По подразбиране

Цитирай:
Първоначално написано от ko2000 Вижте мненията
За зреене на виното да, но може да се използва и дървесен чипс с друг съд, като по-евтина алтернатива. Тази година взех и сложих един френски. Продава се в по-големите вериги.
Аз се набутах преди години с еднотонен лин и още ме е яд, въпреки, че виното не стана лошо, просто мангалите го дигнаха заради алуминия.
За зреене става дума, че бъчонката си е номер 1.
__________________
ET6000HD, VU Plus Duo2, Mut@nat HD51 - 0.8W, 5E, 9E, 13E, 16E, 19E, 23E, 28E, 39Е

Последно редактирано от Wanderer : 31-12-2012 на 21:31
Отговори с цитат
  #9  
Стар 31-12-2012
ko2000 ko2000 не е на линия
супер форумец
 

Дата на присъединяване: Oct 2008
Мнения: 275
Благодари: 69
Получил благодарност:
18 пъти в 13 поста
Сваляния: 39
Ъплоуди: 0
По подразбиране

Цитирай:
Първоначално написано от Dei Irati Вижте мненията
Аз се набутах преди години с еднотонен лин и още ме е яд, въпреки, че виното не стана лошо, просто мангалите го дигнаха заради алуминия.
Това се е яко количество
__________________
IPbox 900 HD Vu+ Ultimo 4K Triax TD 110 Samsung LCD 40 F86
Отговори с цитат
  #10  
Стар 31-12-2012
yavor1 yavor1 не е на линия
ХХХ
 

Дата на присъединяване: Feb 2009
Местоположение: По морето
Мнения: 12,824
Благодари: 1,287
Получил благодарност:
4,812 пъти в 3,010 поста
Сваляния: 172
Ъплоуди: 19
По подразбиране

Цитирай:
Първоначално написано от Dei Irati Вижте мненията
Най-старата ми бъчва беше 5 годишна. Миналата година я нацепих за печката. Какво вино ставаше в нея, идея си нямаш. Мина и времето обаче. Съсипа ми една реколта и айде - у печката. Иноксовите съдове са чудесна алтернатива на пластмасата, не и на класическото дъбово буре
аз знам едно правило:
ползват се стъклени съдове , тапата е пробита и шлаух, който отива в бутилка с вода : въглеродния диоксид да излиза и нищо да не влиза.
мели се гроздето, сока се прецежда, слага се в стъклените съдове, запушени както вече съм писал по-горе
това се нарича самоток
най-доброто е бяло вино от червено грозде - самотока в началото е розов, но се избистря
остатъците, боклуци, се наричат джибри, може да сложиш вода и захар , получава се питиот , някъде по чужбина го наричат вино, но не са прави, то си е 2-ра цедка.
може и 3-та цедка , такава в германия е много популярна
Отговори с цитат
Отговори

Съобщения от Devil M
VIVO Rent A Car  

Тагове
вино, винско, домашно, За, Рецепта, Рецепти


Активни потребители разглеждащи тази тема в момента: 3 (0 членове и 3 гости)
 

Подобни теми
Тема Започнал темата Форум Отговори Последно мнение
Оглеждам се за домашно кино, изтървах промоцията на техномаркет. sunnyboy115 DVD и BLURAY плеъри 56 01-05-2012 20:01
Заменям система за домашно кино JVC Андрей Колев Приключили продажби 0 27-10-2011 01:48
Върви ли Хоби тв с каката по рецепта 5581? teolink Кошче 1 18-08-2011 23:06


Всички времена са във формат GMT +3. Часът е 20:39.


DTV-BG Powered by vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.