Виж само едно мнение
  #3  
Стар 10-11-2016
yavor1 yavor1 е на линия
ХХХ
 

Дата на присъединяване: Feb 2009
Местоположение: По морето
Мнения: 12,824
Благодари: 1,287
Получил благодарност:
4,812 пъти в 3,010 поста
Сваляния: 172
Ъплоуди: 19
По подразбиране

Дали ще излезе истината за котерийните борби в БКП/БСП


Йордан Йотов - Разкаяният боен другар на Живков



"Съжалявам, че убедих Живков да сдаде властта. Оставката му е началото на трагедия за нашия народ, началото на жестока буржоазна контрареволюция", разкайваше се за участието си в преврата Йордан Йотов

Ремсист дългогодишен главен редактор на "Работническо дело" и член на Политбюро. Боен другар на Добри Джуров и Тодор Живков от партизанския отряд "Чавдар". Един от активните участници в събитията около 10 ноември 1989-а. Това беше Йордан Йотов.

http://barko4.com/bg/%D0%9B%D1%8E%D0...%BE%D0%B2.html

На 4 ноември 1988 г. по време на заседание на Политбюро на ЦК на БКП Живков неочаквано заявява, че ще подаде оставка от всички постове. Останалите членове на най-висшия партиен орган са в пълен шаш. Те познават добре своя лидер и смятат, че това по-скоро е негов маньовър за проверка на лоялността им. И удобен повод по-нетърпеливите членове на Политбюро да бъдат отстранени. Затова всички техни изказвания са в стил "Господи, на кого ни оставяш?". Особено старателни в молбите си Живков да остане на поста са Милко Балев, Димитър Стоянов и Йордан Йотов. Но не остават по-назад и бъдещите главни превратаджии Младенов, Луканов и Джуров. Лайтмотивът на всички е, че другарят Живков не може да остави управлението на държавата в такъв труден исторически момент. Че е по-необходим от всякога на партията и страната. "Трогнат" от молбите, Живков оттегля оставката си. А на всички е ясно, че ако той има истинско намерение и желание да се оттегли в "заслужен отдих", никой не може да го спре. Молбата за оставка е в писмен вид и премиерът Георги Атанасов грижливо прибира листа. Когато на 9 ноември Политбюро се събира, за да реши окончателно въпроса с оставката на Живков, Атанасов му показва молбата от 4.11. 1988 г.

Копирано от https://www.24chasa.bg/Article/2426947
© www.24chasa.bg